Onze privacy ligt bij de Amerikanen – de Cloud

Bezint eer ge begint….., zo gaat de spreuk toch?

Bij de eerst keer opstarten van onze Mac, Windows PC, iPad, iPhone, Windows Phone, Android etc etc krijgen wij het aanbod om al onze gegevens 'in de Cloud' te gooien,

Sommigen doen dit dan niet, want zij hebben al een Dropbox account en hebben dus Apple's iCloud, Windows SkyDrive, Google's Drive etc niet nodig.

De bovenstaande bedrijven hebben hun servers in de USA staan……..en sinds 2008 (Bush tijd) is er een wet, die zegt dat de USA regering ten aller tijde (tuurlijk, wel gegronde reden nodig) de data van 'non-USA' personen/bedrijven mag bekijken. Ook de huidige Obama regering heeft deze wet met 5 jaar verlengd.

Veel mensen zullen hier niet echt een probleem van maken. Maar stel dat Google naar China gaat verhuizen, incl.Servers, en China heeft een soortgelijke wet…… Is er dan nog steeds geen probleem? En wat maakt de USA regering, anders dan die van China?

En vind je het echt geen probleem, dan wil ik nog één ballonnetje oplaten en dan laat ik jou met rust;

Jij werkt voor een leuk en goedlopend bedrijf uit Nederland. Jullie nieuwe groeimarkt is de USA en jij hebt je hart en ziel gestoken in een mooie 'potentiële contacten' lijst. Zelfs de nodige afspraken zijn gemaakt. En om er altijd bij te kunnen, heb je die lijst netjes via iCloud opgeborgen.

Nu blijkt er in de USA ook een onderzoek naar jullie bedrijf te zijn, om wat voor reden dan ook (en je kunt je gaan afvragen of jullie grote USA concurrent dit bewust is begonnen). Dus alle gegevens, betreffende jouw werkgever, komt bij de USA regering terecht…..

Vind je het nog steeds een goed idee dat jij die klantenlijst, met misschien ook nog referenties naar jullie nieuwe (nog nooit eerder geziene) producten, in de iCloud hebt neergezet?

Er is zelfs kans dat jouw bedrijf dit risico al wel kent en in hun voorwaarden hebben staan dat jij niets in de algemene Cloud mag zetten.

We zijn tegenwoordig zo gesteld op onze privacy…….!

 

 

About the Author

Leave a Reply